KLEDING

Kleding
Wat draag je nou tijdens zo’n survivalrun? Of tijdens training? Laten we beginnen met de basics:

- Draag kleding die je niet in de weg zit. Survivalrun is een sport waarbij je al je bewegingsvrijheid nodig hebt;
- Het wordt vies. Een maatpak of je beste jurkje is af te raden;
- Bereid je voor op elk weertype;
- Schaaf, schuur, kras, enzovoort. Het moet dus ook tegen een stootje kunnen.

Oké. We hebben de basics. En nu? Dat vertalen we dan naar de juiste gear.

Laagjes-laagjes
Bij elke run ontvang je een shirt van de organisatie. Hierop staat je startnummer en de sponsoren staan hierop vermeld. Deze is vaak van synthetisch materiaal, dit is niet altijd het geval. Bij sommige runs ontvang je een katoenen shirt. De eigenschappen van katoen zijn heel anders dan die van een gemiddeld synthetisch shirt. Lees: wordt zwaar als het nat is en droogt langzaam op.

Het synthetische shirt wordt dan ook veelal verkozen boven het katoenen shirt. Aangezien op het shirt jouw startnummer staat ben je verplicht deze ten alle tijde aan te houden en zichtbaar te dragen. Nu weten we in ieder geval zeker dat het shirt onze laatste ‘laag’ is.

Laag voor laag bouw je jouw kleding op. Er zijn drie lagen te onderscheiden:

1. Onderlaag, deze laag draagt zorg voor je vochtregulatie (afvoer/opname van zweet) en eerste isolatie laag;
2. Tussenlaag, verdere isolatie en ondersteuning bij vochtafvoer;
3. Buitenlaag, bescherming tegen invloeden van buiten (schrammen, krassen).

De buitenlaag op ons bovenlijf is dus ten alle tijde het wedstrijdshirt. Wat je daar onder draagt is afhankelijk van de weersomstandigheden. Een veelgemaakte keuze is het gebruik van een thermo shirt van merino wol. Merino wol zorgt voor een snelle afvoering van vocht (van binnen en van buiten), en houdt het lichaam op temperatuur. Zonder de huid te verstikken.

De meeste atleten trainen en lopen hun wedstrijden dan ook in een thermo met daarover een syntetisch shirt. Mocht het erg koud zijn kan onder de thermo altijd nog een extra onderlaag in de vorm van een thermo hemd.

Wat broeken betreft is er eigenlijk maar één kledingstuk wat volstaat: dé tight. Zit strak, is snel water kwijt, schuurt niet en weegt niks.

Schoeisel
Een specifieke ‘survivalrun-schoen’ bestaat nog niet. Toch zijn er vele schoenen die geschikt zijn voor survivalrun. Mede door de opkomst van trailrun zijn er zeer veel schoenen met goede eigenschappen voor survivalrun. Lichtgewicht, duurzaam (slijtvast), grip, en nog wat meer grip. Merken waar je aan kan denken zijn: inov8, Salomon, Saucony, Brooks, Asics en tal van andere merken. Vooral inov8 en Salomon zijn veel gekozen schoenen onder survivalrunners.

RUIG kleding
Wil jij een hardloop-tight of een leuk RUIG sportshirt dan kun je deze bestellen via survivalkleding

Stappenplan bestellen RUIG kleding:

  • Ga naar www.survivalkleding.nl
  • Kies rechtsboven voor 'Account aanmaken'
  • Vul je gegevens in en kies een wachtwoord
  • Bij het kopje 'Clubcode' vul je 'Ruig020' in
  • Je account is aangemaakt, gefeliciteerd! Je kunt nu bij 'Teamkleding - RUIG' je producten bestellen. Uiteraard kun je ook producten uit de rest van de webshop in je winkelwagen plaatsen.